A LAKÓPARK KÖRNYEZETE

A Vécsey Sándor utca, egy egyirányú és kis forgalmú utcája Eger történelmi belvárosának, mely kiemelt műemléki környezetben található.

Bár az utca a belvárosban található és a telek közvetlenül az Egri Vár falai mellett fekszik de az utca sajátossága miatt ezen a környéken sem az átmenő autós forgalom sem a turista forgalom nem jellemző, így egy különösen nyugodt és csendes környéknek számít.

A városrész sok zöldfelülettel és gyönyörű panorámával rendelkezik. A telekről a belváros központja, a Dobó tér, csupán néhány perces séta, ahogyan az Egri Vár északi főbejárata is.

Eger kisvárosi jellege miatt így minden fontos intézmény, kórház, városháza, könyvtár, művelődési központ, iskolák és az egyetem is gyalogosan 5 – 10 perces sétával elérhető a lakóparkból. Ez a környék igazi történelmi belváros, ódon hangulatával, zöldfelületeivel, a vársétánnyal de ugyanakkor rendkívül nyugodt, csendes és barátságos.

EGER

Eger, Magyarország legkedveltebb vidéki városa, Budapest után a második legnépszerűbb turisztikai célpont. Az Egri borvidék, Magyarország egyik legkiemelkedőbb borvidéke. A város termál fürdőiről, mozgalmas kulturális életéről, kiváló gasztronómiai lehetőségeiről és történelmi szerepéről is közismert és mindezen felül Eger, igazi diákváros is. Az Eszterházy Károly Egyetem, az Egri Hittudományi Főiskola és számos középiskola várja a diákokat városunkban. Tavasztól őszig folyamatos programok, egész évben nyitva tartó termálfürdők, kiváló borozók, kávéházak és éttermek valamint borpincék és szőlőbirtokok nyújtanak igényes és feledhetetlen szórakozást az itt élőknek és az ide látogatóknak.

Eger nevének eredetéről máig nincs egységes elfogadott álláspont de az tény, hogy már a kőkorszak óta lakott terület volt ez a környék, melyet a középkorban avar és szláv törzsek laktak. A honfoglalás idejétől viszont kiemelt szerepet kapott a magyar történelemben.

1009-ben Szent István király, a 10 magyar püspökség egyik székhelyét Egerben jelölte ki, mely a történelem további koraiban végig meghatározóvá tette a város életét és jelentőségét.

Többek között ennek köszönheti a város, a mai napig egyik legjellemzőbb tevékenységét, a szőlő termesztést és a borkészítést, melyet az keresztény egyház szerzetesei honosítottak meg a régióban.

Mára Eger és az Egri borvidék, Magyarország egyik legismertebb és legmeghatározóbb borvidékének számít.

A város másik nagy vonzerejét, a környékben megtalálható számos termálvíz kút és ezekből kialakított fürdők jelentik, melyek leginkább a török hódoltság alatti időkben kezdtek kialakulni. Eger napjainkra európai ismertségű fürdővárosnak számít és nagyon sok hazai és környékbeli országból fogad turistákat a messze földön híres termál vizének köszönhetően.

A város történelmi ismertségét, elsősorban az Egri várnak köszönheti, mely Magyarország három részre szakadásának idején, az egyik legjelentősebb végvár volt. Az Egri vár és védői, Dobó István várkapitány vezetésével, 1552-ben, megállították az Európát fenyegető oszmán hatsereget, mellyel történelmileg is ikonná tették a várost.

Eger mára nem csak történelmileg az egyik legismertebb város Magyarországon, de barokk épületeivel, kiváló boraival, európai hírű fürdőivel valamint napjainkban tapasztalható pezsgő kulturális életével a leglátogatottabb vidéki várossá vált hazánkban.

Eger nem csak turisztikai és gasztronómiai célpont, hanem igazi diák város is. Számos középiskolával és a 2016-ban egyetemi rangot kapott Eszterházy Károly Egyetemmel, valamint az Egri Hittudományi Főiskolával is büszkélkedhet.
Egerben jó élni, a kisvárosi hangulat, a pezsgő kulturális élet és az egészséges, tiszta környezet valamint a helyiek kedvessége és vendégszeretete egyre vonzóbbá teszi minden korosztály számára.

EGRI BORVIDÉK

Az Egri borvidék, Magyarország kiemelkedő borvidéke, mely 1000 éves múltra tekint vissza. Központja Eger és további 19 község tartozik ehhez a régióhoz, mely összesen 22 160 hektár területet jelent, melynek több mint 80 százaléka első osztályú területnek számít. Az ország egyik legaszályosabb (legszárazabb) és leghűvösebb éghajlatú borvidéke, amit észak felől a Bükk-vidék központi hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. Ezen a vidéken viszonylag későn tavaszodik, ezért a híres egri vörösborok termelésének főleg a délnek, délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez leginkább.

Szőlők és borfajták

A szőlőfajták tekintetében Eger egy rendkívül sokszínű borvidék, a megszámlálhatatlan számú termesztett szőlőfajta található benne. A borvidékről számos védett eredetű bor származik.

A leggyakrabban telepített, illetve a legjobb minőségű borokat adó szőlőfajták:
Fehérszőlő: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, leányka.
Kékszőlő: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, portugieser, kadarka és cabernet sauvignon.

A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő Egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó savgerinccel rendelkező bor. Valaha a kadarka különböző változatai domináltak benne, ma gyakran a kékfrankos, illetve a cabernet franc és cabernet sauvignon, valamint Eger egyéb, engedélyezett szőlőfajtáiból készül.

2010-ben jelent meg az Egri csillag, mely az Egri bikavér méltó párjának készült, azon nem titkolt szándékkal, hogy a kiváló egri fehér szőlőfajták is nagyobb figyelmet kapjanak. Az Egri csillag az első fehér cuvée Magyarországon és Európában, ami kiugrást jelent az egri borászok számára. Ezt a jó ivású, fiatalos, könnyed száraz fehér bort, legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készítik. A felhasznált borfajták legalább fele magyar fajta kell legyen, azaz olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő vagy zenit. Az illatos fajták, mint pl. a cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramni, ottonel muskotály aránya nem érheti el benne a 30%-ot.

Az Egri borvidéken számos nagyhírű borász és borászat, valamint kisebb pincészet és őstermelő foglalkozik bor készítéssel. Az egri borok híre az országhatárokon is átível de az autentikus hangulatra és különleges gasztronómiai élményre vágyók számára a helyi pincék és borozók kínálnak igazi lehetőséget.

Rendezvények

Eger mint az ország egyik legkiemelkedőbb borvidékének központja és leglátogatottabb vidéki város, kiemelt figyelmet fordít a kulturális és gasztronómiai rendezvényekre.
Ennek egyik legjelentősebb borászati ünnepe az Egri bikavér ünnep, mely mára igazi bor és kulturális fesztivállá nőtt.
23 éve, minden évben Szent Donát napjának idején, 4 napos borfesztiválon, az Érsek kertben kóstolhatnak bele az érdeklődők Eger boraiba és pezsgő életébe. Ezen a fesztiválon a legtöbb jelentősebb egri pincészet mellet, kisebb termelők borait, kiváló éttermek ételeit kóstolhatják és számos kulturális rendezvényt élvezhetnek a látogatók.

2010 óta pedig minden tavasszal megrendezik az Egri csillag borfesztivált is, melynek az Egri vár ad helyet és az Egri bikavér ünnephez hasonlóan ezen a rendezvényen is számos gasztronómiai és kulturális élménnyel várják a látogatókat.

Az egri Szépasszonyvölgy a helyi borászok és pincészetek legismertebb központja, ahol egész évben hangulatos pincékkel várják a borkedvelőket. De mára már nem csak a város ezen részén, hanem szinte mindenfelé megtalálhatóak a borbárok, hangulatos borozók és különböző boros pincék, ahol minden borkedvelő megtalálhatja a számára legízletesebb borokat és legszinpatikusabb borászokat.

GASZTRONÓMIA ÉS SZABADIDŐ

Egerben számos étterem, borozó és kávézó várja a helybelieket és a turistákat. Kitűnő lehetőség egy társasági összejövetelre vagy családi vacsorához beülni a Dobó-tér egyik teraszos éttermébe, vagy baráti beszélgetésekhez élvezni a sétáló utca valamely bárjának, borozójának vagy éttermének hangulatát. Az évtizedek óta ismert szépasszonyvölgyi borospincék jelenleg is a turisták kedvelt célpontjai de mára már számos borbár, borozó és extravagáns pince várja a bor kedvelőit a városban.

Az elmúlt 10 évben a város teljes rekonstrukción esett át, mely napjainkban is zajlik. Megújult a Dobó-tér, kialakításra került a belváros patakmedre, hangulatos bicikliúttal és köztérrel, megújult az Egri Vár, a Városháza, a Líceum és számos templom és műemléki épület is.
A városban sétálni, élvezni a kisvárosi de ugyanakkor színes és pezsgő hangulatot, épp olyan kikapcsolódást nyújt, mint az Érsek kert több száz éves platánfái alatt megpiheni.

A város mára igazi európai várossá fejlődött, minden megtalálható benne ami a szórakozást, kikapcsolódást és feltöltődést segíti.
Eger több könnyűzenei fesztiválnak és kulturális rendezvénynek is helyet ad egész évben.
Ebben a városban egyaránt és együttesen élvezhető a kisvárosi nyugalom, a tiszta levegő, a történelmi környezet és a modern életérzés.

EGER EGY IGAZI DIÁKVÁROS

Eger egy igazi diákváros, 13 általános iskolával, 19 középiskolával és az Eszterházy Károly Egyetem valamint az Egri Hittudományi Főiskola tekintetében két felsőoktatási intézménnyel is büszkélkedhetünk. Városunkban több ezer diák tanul folyamatosan és az aktív diákélet igazán színessé és pezsgővé varázsolja a város hangulatát. Így Egerben mindig történik valami.

Egerben élni akár a diákok vagy húszéves korosztály, akár a gyermekes családok számára, kitűnő választás. A nyugodt kisvárosi élet és pezsgő hangulat egyaránt jelen van Egerben, melyről a helyi szervezetek és csoportok, az itt tanuló diákok és a turisták együtt gondoskodnak.

Az egri diákok kiváló állami és egyházi iskolákból valamint magán iskolákból válogathatnak. Akár szakmai vagy gimnáziumi, illetve felsőoktatási és egyetemi tanulmányokat kíván valaki folytatni, diákként vagy munka mellett, a mi városunk kitűnő választás.

Az egri diákok kedvelt találkozó vagy tanuló helyei a szép panorámájú vársétány, a gyönyörű, több száz éves platánok lombjaival árnyékot adó Érsek-kert, a Dobó tér pihenő padjai vagy az Eger patak kanyarulatában kialakított, patak parti lépcsősor.
Számos hangulatos kávézó és fiatalok által kedvelt szórakozóhely nyújt kikapcsolódást az iskola idő után.
Egerben számos sportklub, sportközpont és szabadidős tevékenységnek helyet adó közösség nyújt lehetőséget az aktív sportoláshoz és kikapcsolódáshoz egyaránt.

A nemzetközi hírű NB-1 es ZF-Eger vízipóló csapatunk és az országos elismertségű Eszterházy-Eger NB-1 es kézilabda csapatunk melyre leginkább büszkék vagyunk.
Eger 2017-től a magyar vízipóló sport stratégiailag kiemelt helyszíne lett, melyet számos államilag támogatott beruházással is elősegítettek.

BÜKKI NEMZETI PARK

Eger közvetlenül a Bükk hegység déli lábainál fekszik, így a városból 10 perces autóúttal megközelíthető a Bükki Nemzeti Park, mely Magyarország egyik első nemzeti parkja. A nemzeti Park 95% át erdők borítják, melyek kitűnő túrázási és kirándulási lehetőségeket nyújtanak egész évben, akár gyalogosan, akár lóháton vagy a hegyi kerékpározás szerelmeseinek. A környék a vadászoknak és horgászoknak is rendkívül kedvező lehetőségeket kínál.

Az Északi-középhegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk-vidék. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. Fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő és a többi „-kő” öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Az előbbi csúcsok nagy részét érinti az Országos Kéktúra útvonala.

A hegység legegységesebb része az átlagosan 800 méter magas Bükk-fennsík, melyet a Garadna patak két részre, Nagy- és Kis-fennsíkra bont. A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá.

A Bükki Nemzeti Park területén több mint 1100 barlangot ismerünk, közülük 45 fokozottan védett. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 275 méter mély Bányász-barlang. Jelentősebb barlangok még a kiépített lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a szabadon látogatható Szeleta- és Balla-barlang.
Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék egyik kiemelkedő nevezetessége a szilvásváradi Szalajka völgy, melyben a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 méter magasról aláhulló Fátyol-vízesése található.

TERMÁLFÜRDŐK

Eger igazi fürdőváros, a városban két gyógyfürdő és egy fürdő kórház működik, illetve 3 versenyuszodájával és nemzetközi hírű vízilabda csapatával igazi vízi sport központnak számít. Az Egri Termál fürdő 7 kültéri és 2 fedett medencével és egy verseny uszodával várja a fürdőzni és sportolni vágyókat egész évben. A fürdőt 1937-ben nyitották meg, 28-37 fokos medencékkel rendelkezik és az egri laksoknak egész évben kedvezményes belépőt biztosít.

Az Egri török fürdő, a török hódoltság idején, Arnaut basa építette, mely jellegzetes arany kupolájával és török stílusú építészetével a város egyik építészeti gyöngyszeme. Az egriek körében kedvelt gyógyfürdő 3 radonos medencével rendelkezik, melyek a talajból törnek elő és kiváló gyógyvizükkel számos betegség kezelésében nyújtanak élvezetes és hatásos gyógymódot. Ezen kívül további medencék, szaunák, gőzfürdő és masszázs terápiák segítik az itt feltöltődni és gyógyulni vágyókat.

Eger közvetlen környezetében számos további gyógyfürdőt találunk, Így az Egerszalók híres sódombjából előtörő ásványi anyagokban rendkívül gazdag gyógyfürdőket, a demjéni gyógyfürdőt és barlangfürdőt, a bogácsi termálfürdőt, a bükkszéki Salvus termálfürdőt és a mezőkövesdi Zsóry gyógyfürdőt. Eger 35 km es vonzáskörzetében további gyógyfürdők és termálfürdők, strandok is találhatók.