Egri borvidék

2019.07.09. 10:05

Az Egri borvidék, Magyarország kiemelkedő borvidéke, mely 1000 éves múltra tekint vissza. Központja Eger és további 19 község tartozik ehhez a régióhoz, mely összesen 22 160 hektár területet jelent, melynek több mint 80 százaléka első osztályú területnek számít. Az ország egyik legaszályosabb (legszárazabb) és leghűvösebb éghajlatú borvidéke, amit észak felől a Bükk-vidék központi hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. Ezen a vidéken viszonylag későn tavaszodik, ezért a híres egri vörösborok termelésének főleg a délnek, délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez leginkább.


 

Szőlők és borfajták
 

A szőlőfajták tekintetében Eger egy rendkívül sokszínű borvidék, a megszámlálhatatlan számú termesztett szőlőfajta található benne. A borvidékről számos védett eredetű bor származik.
 
A leggyakrabban telepített, illetve a legjobb minőségű borokat adó szőlőfajták:
Fehérszőlő: olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, leányka.
Kékszőlő: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, portugieser, kadarka és cabernet sauvignon.
 
A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő Egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó savgerinccel rendelkező bor. Valaha a kadarka különböző változatai domináltak benne, ma gyakran a kékfrankos, illetve a cabernet franc és cabernet sauvignon, valamint Eger egyéb, engedélyezett szőlőfajtáiból készül.

2010-ben jelent meg az Egri csillag, mely az Egri bikavér méltó párjának készült, azon nem titkolt szándékkal, hogy a kiváló egri fehér szőlőfajták is nagyobb figyelmet kapjanak. Az Egri csillag az első fehér cuvée Magyarországon és Európában, ami kiugrást jelent az egri borászok számára. Ezt a jó ivású, fiatalos, könnyed száraz fehér bort, legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készítik. A felhasznált borfajták legalább fele magyar fajta kell legyen, azaz olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő vagy zenit. Az illatos fajták, mint pl. a cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramni, ottonel muskotály aránya nem érheti el benne a 30%-ot.
 
Az Egri borvidéken számos nagyhírű borász és borászat, valamint kisebb pincészet és őstermelő foglalkozik bor készítéssel. Az egri borok híre az országhatárokon is átível de az autentikus hangulatra és különleges gasztronómiai élményre vágyók számára a helyi pincék és borozók kínálnak igazi lehetőséget.
 
 
 


Rendezvények
 

Eger mint az ország egyik legkiemelkedőbb borvidékének központja és leglátogatottabb vidéki város, kiemelt figyelmet fordít a kulturális és gasztronómiai rendezvényekre.
Ennek egyik legjelentősebb borászati ünnepe az Egri bikavér ünnep, mely mára igazi bor és kulturális fesztivállá nőtt.
23 éve, minden évben Szent Donát napjának idején, 4 napos borfesztiválon, az Érsek kertben kóstolhatnak bele az érdeklődők Eger boraiba és pezsgő életébe. Ezen a fesztiválon a legtöbb jelentősebb egri pincészet mellet, kisebb termelők borait, kiváló éttermek ételeit kóstolhatják és számos kulturális rendezvényt élvezhetnek a látogatók.
2010 óta pedig minden tavasszal megrendezik az Egri csillag borfesztivált is, melynek az Egri vár ad helyet és az Egri bikavér ünnephez hasonlóan ezen a rendezvényen is számos gasztronómiai és kulturális élménnyel várják a látogatókat.

Az egri Szépasszonyvölgy a helyi borászok és pincészetek legismertebb köpontja, ahol egész évben hangulatos pincékkel várják a borkedvelőket. De mára már nem csak a város ezen részén, hanem szinte mindenfelé megtalálhatóak a borbárok, hangulatos borozók és különböző boros pincék, ahol minden borkedvelő megtalálhatja a számára legízletesebb borokat és legszinpatikusabb borászokat.