EGER

2019.07.09. 10:45

Eger, Magyarország legkedveltebb vidéki városa, Budapest után a második legnépszerűbb turisztikai célpont. Az Egri borvidék, Magyarország egyik legkiemelkedőbb borvidéke. A város termál fürdőiről, mozgalmas kulturális életéről, kiváló gasztronómiai lehetőségeiről és történelmi szerepéről is közismert és mindezen felül Eger, igazi diákváros is. Az Eszterházy Károly Egyetem, az Egri Hittudományi Főiskola és számos középiskola várja a diákokat városunkban. Tavasztól őszig folyamatos programok, egész évben nyitva tartó termálfürdők, kiváló borozók, kávéházak és éttermek valamint borpincék és szőlőbirtokok nyújtanak igényes és feledhetetlen szórakozást az itt élőknek és az ide látogatóknak.


Eger nevének eredetéről máig nincs egységes elfogadott álláspont de az tény, hogy már a kőkorszak óta lakott terület volt ez a környék, melyet a középkorban avar és szláv törzsek laktak. A honfoglalás idejétől viszont kiemelt szerepet kapott a magyar történelemben. 

1009-ben Szent István király, a 10 magyar püspökség egyik székhelyét Egerben jelölte ki, mely a történelem további koraiban végig meghatározóvá tette a város életét és jelentőségét.
Többek között ennek köszönheti a város, a mai napig egyik legjellemzőbb tevékenységét, a szőlő termesztést és a borkészítést, melyet az keresztény egyház szerzetesei honosítottak meg a régióban.
Mára Eger és az Egri borvidék, Magyarország egyik legismertebb és legmeghatározóbb borvidékének számít.

A város másik nagy vonzerejét, a környékben megtalálható számos termálvíz kút és ezekből kialakított fürdők jelentik, melyek leginkább a török hódoltság alatti időkben kezdtek kialakulni. Eger napjainkra európai ismertségű fürdővárosnak számít és nagyon sok hazai és környékbeli országból fogad turistákat a messze földön híres termál vizének köszönhetően.

A város történelmi ismertségét, elsősorban az Egri várnak köszönheti, mely Magyarország három részre szakadásának idején, az egyik legjelentősebb végvár volt. Az Egri vár és védői, Dobó István várkapitány vezetésével, 1552-ben, megállították az Európát fenyegető oszmán hatsereget, mellyel történelmileg is ikonná tették a várost.
Eger mára nem csak történelmileg az egyik legismertebb város Magyarországon, de barokk épületeivel, kiváló boraival, európai hírű fürdőivel valamint napjainkban tapasztalható pezsgő kulturális életével a leglátogatottabb vidéki várossá vált hazánkban.
Eger nem csak turisztikai és gasztronómiai célpont, hanem igazi diák város is. Számos középiskolával és a 2016-ban egyetemi rangot kapott Eszterházy Károly Egyetemmel, valamint az Egri Hittudományi Főiskolával is büszkélkedhet.
Egerben jó élni, a kisvárosi hangulat, a pezsgő kulturális élet és az egészséges, tiszta környezet valamint a helyiek kedvessége és vendégszeretete egyre vonzóbbá teszi minden korosztály számára.