Bükki Nemezeti Park

2019.07.01. 11:53

Eger közvetlenül a Bükk hegység déli lábainál fekszik, így a városból 10 perces autóúttal megközelíthető a Bükki Nemzeti Park, mely Magyarország egyik első nemzeti parkja. A nemzeti Park 95% át erdők borítják, melyek kitűnő túrázási és kirándulási lehetőségeket nyújtanak egész évben, akár gyalogosan, akár lóháton vagy a hegyi kerékpározás szerelmeseinek. A környék a vadászoknak és horgászoknak is rendkívül kedvező lehetőségeket kínál.


 
Az Északi-Szalajka - völgyközéphegységnek a többi vulkanikus hegyeitől eltérő földtörténeti múlttal rendelkező tagja a Bükk-vidék. Nagy részét tengeri üledékes eredetű kőzetek, főként dolomit és mészkő építik fel. Fennsíkját meredek sziklaszirtek, a Bél-kő, a Pes-kő, a Tar-kő, a Vörös-kő és a többi „-kő” öleli körül, melyekről csodálatos kilátás nyílik a hegység déli lábára. Az előbbi csúcsok nagy részét érinti az Országos Kéktúra útvonala.

A hegység legegységesebb része az átlagosan 800 méter magas Bükk-fennsík, melyet a Garadna patak két részre, Nagy- és Kis-fennsíkra bont. A Bükk-fennsík felszínét a legkülönbözőbb karsztformák: töbrök, víznyelők, zsombolyok teszik változatossá.

A Bükki Nemzeti Park területén több mint 1100 barlangot ismerünk, közülük 45 fokozottan védett. Közöttük található az ország legmélyebb barlangja, a 275 méter mély Bányász-barlang. Jelentősebb barlangok még a kiépített lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang, a miskolctapolcai Tavasbarlang, valamint a szabadon látogatható Szeleta- és Balla-barlang.
Forrásai, patakjai bővizűek. A vidék egyik kiemelkedő nevezetessége a szilvásváradi Szalajka völgy, melyben a Szalajka-patak mésztufa gátakon 17 méter magasról aláhulló Fátyol-vízesése található.